dijous, 9 de novembre del 2017

Fins i tot els morts



Per Àngela Sánchez Vicente


Us sona el nom de Quirke? Vinga va, segur que si! Ja sigui per les novel·les o la sèrie de la BBC basada en aquest personatge segur heu gaudit de la seva personalitat i els casos en que es veu immers.

Avui us presentem Fins i tot els morts, en aquest nou cas de Quirke us trobareu amb la ploma afinada d’en Benjamin Black, pseudònim del gran autor John Banville del que podem desgranar la seva novel·la i conèixer una mica més al seu enigmàtic protagonista.

Si bé ja coneixem a investigadors professionals com l’Hèrcules Poirot, el comissari Montalbano i en Brunetti avui us presentem qui és en Quirke i quines trames l’envolten.

Ell es dedica a la patologia forense i realment sembla que estar tant temps entre morts tractant d’entendre que els va passar li està passant factura doncs pateix al·lucinacions i no està en el seu millor moment ni psíquic ni emocional.

El seu metge li recepta repòs però sembla un plaer negat per ell. 

En aquest volum que tenim entre mans gracies a la traducció d’Eduard Castanyo ens endinsarem en el seu món gris i ple de dubtes.

En el Dublín de fa unes quantes dècades només respira el fum de tabac sense saber gairebé de qui pot refiar-se ni a on està allò que li agrada. Ell mateix esdevé una ombra trista del que ha sigut.

Un cotxe que s’estavella contra un arbre i s’incendia encendrà de nou la seva intriga i interrogants que al ritme d’una prosa pausada ens emmarcarà un nou cas per investigar sense precedent del que de cada interrogant se’n poden extreure molts i molts més.

Com a fet afegit la seva filla Phoebe rebrà la visita d’una coneguda seva que està embarassada i té la certesa de que està en el punt de mira i la seva vida perilla però no explica massa més.

Ambdós fets fan que en Quirke es posi les piles i comenci a buscar sospitosos, culpables i a accentuar el seu sisè sentit que poques vegades falla.

Ell i el seu amic Hackett  ja tenen feina investigant el fet de l’incendi i l’enigma de la jove.
Tenen alguna motivació en comú ambdós fets? 

Fets entregirats, moviments erràtics i una gran investigació l’obligaran a lluitar i fer front als propis dimonis.

El voleu ajudar en aquest cas?

Gràcies a l’aposta de Bromera que ens apropa les lletres estrangeres d’aquest geni de la novel·la negra podrem gaudir d’una de les histories d’aquesta tardor.

És una cita que val molt la pena! No el deixeu escapar!