dilluns, 26 d’agost del 2013

Ashford Park



Per Maria Valle Viña 


“La pedra daurada d’Ashford Park resplendia al sol, la cúpula dominava el paisatge del voltant. Unes escales a diversos nivells duien a l’entrada principal, un portal enorme, empetitit pel marc de columnes idèntiques, eclipsat per un pòrtic triangular” no pot haver millor descripció de la mansió d’Ashford Park, on tot comença, on s’amaguen tots els secrets.

Ashford Park ens explica la història de l’Aiddie, que va créixer a la mansió que ens dóna el nom del llibre, a casa dels seus aristocràtics oncles. Tot ser tan diferents com la nit i el dia, l’Addie i la Bea, la seva bella i extravertida cosina, van néixer com si fossin germanes. Però les parets de la mansió i les pròpies Addie i Bea amagaran molts secrets al llarg de la novel·la. 

De forma simultània el llibre ens presenta també a la Clementine Evans, descendent directa de l’Addie i de la Bea. La Clemmie és una gran advocada que viu a Manhattan, però les seves llargues hores dedicades a la feina li costen el prometatge, amb trenta-quatre anys, sent que la seva vida s’ensorra. Quan la família es reuneix per celebrar els noranta-nou anys de l’àvia Addie, un parent deixa algunes pistes sobre un secret de família enterrat durant molt de temps. Així doncs, des dels cercles íntims de la societat Britànica fins als gratacels de Manhattan i els turons vermellosos de Kenya, els secrets d’una família es despleguen poc a poc. 

El llibre està escrit per Lauren Willig, que va néixer a Pennsilvània l’any 1977. Va estudiar ciències polítiques a la Universitat de Yale i es va llicenciar en dret a la Universitat de Harvard. Les seves novel·les han estat traduïdes a més de dotze llengües i han guanyat diversos premis. Actualment viu a Nova York, on es dedica a l’escriptura a temps complet. 

El llibre editat per l’Editorial Columna està presentat en vint-i-vuit capítols que transcorren entre Nova York, Londres i Kenya. El llibre consta d’un pròleg i posteriorment es divideix en dos parts: Ashford i Kenia. A més Lauren Willig ens fa salts en l’espai i en el temps i ho alterna al llarg de la novel·la de forma que la història pren cada cop més sentit. 

L’escriptura es àgil i directa, per tant el llibre es fa molt còmode de llegir i de seguir, la història es captivadora i intrigant, quan penses que no hi poden haver sorpreses en trobes una de nova que fa que no puguis treure l’ull del llibre. 

Llegint Ashford Park viurem l’amor, el desamor i coneixerem com la guerra va canviar una societat. Veurem com les protagonistes canvien amb les diferents situacions que els depararà la vida amb successos del tot inesperats, perquè mai sabem el que ens depararà la vida. 

Dues dones, un home, una guerra. Un secret del passat que canviarà el present. Ashford Park.